‘Ik ben altijd bezig met het vinden, binden en verbinden.’

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Waarom ben je Recruitment Consultant geworden?

Leuke vraag, hmmm….mijn passie voor arbeidsbemiddeling is eigenlijk al ontstaan toen ik nog mijn MBO-opleiding volgde als directiesecretaresse. Dit klinkt misschien apart, want misschien zul je denken wat heeft secretaresse werk met arbeidsbemiddeling te maken?

De situatie was namelijk zo; ik was 18 jaar, stagiaire directiesecretaresse bij een bedrijf in Roosendaal dat IT-computeropleidingen verzorgde. Hier kwam ik al in aanraking met IT, want ik heb toen ook ECDL (soort van Microsoft Office) lessen gegeven als docente voor particulieren en buurthuizen. De directeur had naast deze organisatie ook een re-integratiebureau opgestart, waarbij mensen in de WW en WAO zich konden aanmelden om zich via ons om te scholen met het uiteindelijke doel een nieuwe baan voor ze te vinden. Als directiesecretaresse kreeg ik dagelijks deze cliënten aan de telefoon. Ze vertelden hun verhaal aan mij, waardoor ik geïnspireerd werd en super gemotiveerd was om hen te helpen aan een nieuwe baan. Toen ik ‘stiekem’ tijdens mijn normale werkzaamheden als secretaresse op zoek ging naar banen, werd het me duidelijk dat ik hiermee verder wilde. Ik had mijn passie gevonden! Ik wilde mensen helpen aan de ideale vervolgstap in hun carrière en daarbij ook de juiste match maken voor bedrijven met het invullen van hun openstaande vacatures. Het gaf me een kick als ik zowel kandidaat als bedrijf met elkaar kon verbinden. Hierna ben ik me gaan verdiepen in de markt, omscholen en heb ik diverse verschillende werkervaringen opgedaan in de recruitment/sales branche. Ik ben na al deze jaren mijn stagebedrijf nog steeds dankbaar dat ik de kans heb gehad om mijn passie te mogen volgen.

Hoe ervaar jij sollicitatiegesprekken door middel van Zoom, Microsoft Teams, Skype etc? Is dit minder persoonlijk of merk je hier (bijna) geen verschil in?

Het geven van sollicitatiegesprekken door middel van Microsoft Teams heeft zo z’n voor- en nadelen. Een groot voordeel voor sollicitanten is dat zij niet hoeven te reizen voor een gesprek en de drempel is lager om een gesprek aan te gaan. Thuiswerkende sollicitanten kunnen makkelijker een gesprek aangaan dan in de tijd voor COVID-19, waarbij ze vaak een uurtje vrij moesten opnemen voor een sollicitatiegesprek. Ik snap dit voordeel wel, zeker als het ‘slechts’ een kennismakingsgesprek is en je nog niet weet of er een klik is, kan dit een groot voordeel zijn voor de sollicitant. Voor mij als recruiter is het videobellen ook een productiviteitsverhoger. Echter ben ik als Recruitment Consultant wel van mening dat een gesprek op kantoor persoonlijker is. Als vertegenwoordiger van de organisatie wil ik onze bedrijfscultuur kunnen overbrengen. Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar persoonlijke face-to-face gesprekken, waarbij ik iemand in de ogen kan aankijken tijdens het gesprek, non-verbale communicatie beter kan lezen, gerust kan stellen als ik zie dat iemand zenuwachtig is en na afloop een ouderwetse rondleiding kan geven door ons kantoorpand. Men kan ook hun toekomstige collega’s zien werken en hierbij een gevoel ontwikkelen of wij een potentiële nieuwe werkgever kunnen zijn. Digitaal is dit vele malen lastiger over te brengen. Daarnaast heb ik twee kids die nu ook thuis rondlopen en 

weleens door het scherm lopen of er doorheen praten, maar gelukkig is hier altijd wel begrip voor en kan iedereen er gelukkig wel om lachen. We moeten ons allemaal aanpassen in deze tijden, gezondheid staat voorop.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

Je kan mij opvegen als ik de dag niet begin met een lekkere latte macchiato. Dus ja, dit moet echt eerst gebeuren. Daarna bereid ik de ochtendsessie voor waarbij we met alle collega’s gaan videobellen om 9.00 uur. Ik vertel wat ik die dag wil oppakken, voor welke vacatures ik kandidaten ga zoeken en bellen, welke business partners ik nog moet mailen en delegeer ik taken aan mijn recruitmentteam. In de loop van de dag ziet mijn dag er weer heel anders uit, omdat er altijd veel taken bijkomen. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik juist energie krijg van dynamiek, hectiek en afwisseling van taken. Ik ben de hele dag in contact met mensen, ofwel kandidaten die interesse hebben in een vacature, dan wel klanten om onze kandidaten te plaatsen. Kort gezegd; ik ben altijd bezig met het vinden, binden en verbinden.
Veel bellen, mailen en zoeken naar de juiste kandidaten, in contact blijven met klanten. Elke dag is echt anders. Soms heb ik drie sollicitatiegesprekken op een dag staan en ben ik daarnaast verkoopkansen aan het nabellen en bezig met mijn administratie. De andere dag heb ik een kennismakingsgesprek staan met een nieuwe business partner waar we mee kunnen samenwerken, zoek ik online naar de beste kandidaten voor onze tijdelijke en vaste vacatures of spreek ik onze eigen IT-medewerkers, omdat ik hun eerste aanspreekpunt ben vanuit de organisatie.
Om 16.00 uur zie ik mijn collega’s weer via Teams en vertellen we hoe de dag is gegaan en of we nog hulp nodig hebben van elkaar. Het is elke dag wel de juiste focus weten te leggen, waarbij recruitment nauw samenhangt met sales.

Hoe ziet het proces van een plaatsing eruit?

Dit is afhankelijk van meerdere zaken. Eerst moet het duidelijk zijn of het
1. gaat om een plaatsing van een van onze eigen IT-medewerkers of;
2. een werving & selectie/detavast-plaatsing bij een van onze opdrachtgevers of;
3. een zzp’er die we hebben mogen blijmaken met een tijdelijke vervolgopdracht.

Elk proces is anders namelijk, maar wat ik wel kan zeggen is dat het begint en eindigt met goede communicatie en afspraken vastleggen met zowel de kandidaat als de klant. En daarnaast je successen vieren, kleine en grote. Ook niet geheel onbelangrijk 😉

Wat zijn de huidige trend en ontwikkelingen in recruitment?

Dat zijn er een hoop! Ik pik er even drie uit. COVID-19 heeft ten eerste een versnellingsslag gemaakt als het gaat om videobellen. Recruiters en sollicitanten zijn hier inmiddels helemaal aan gewend. Daarnaast worden videofragmenten/bewegende beelden ook steeds belangrijker op social media. Denk aan de LinkedIN stories of zelfs TikTok. Waar vroeger blogs of whitepapers werden geschreven en gelezen, scrolt men hier nu aan voorbij en kijkt men veel liever naar korte en krachtige filmpjes. In deze onzekere tijden heb je ambassadeurs nodig die jouw merk of bedrijf aan de (latent) werkzoekende laat zien. Gepersonaliseerde filmpjes zijn daarvoor uitstekend. En als derde wil ik benoemen dat we op dit moment te maken hebben met een onvoorspelbare arbeidsmarkt. Veel latent werkzoekenden durven niet te solliciteren, omdat ze bang zijn om in deze tijden de overstap te maken. Ze kijken liever de kat uit de boom en blijven nog liever even zitten bij hun huidige werkgever waar ze een vast contract hebben. Dat maakt het voor recruiters lastiger om de talenten te doen besluiten om toch voor een nieuwe werkgever te kiezen. Maar niks is onmogelijk uiteraard!  Het biedt ook weer kansen omdat er veel werkzoekenden in deze tijd hun baan zijn kwijtgeraakt. Ik werd laatst bijvoorbeeld zelf gebeld door een top sollicitant, die we inmiddels ook hebben aangenomen in de detachering.

Waarom werk je bij TSG?

TSG staat voor KEEP IT REAL. Na een wat lastige persoonlijke privé-periode, was ik vooral op zoek naar een werkgever waar ik mezelf kon zijn en waar ik mijn recruitment- en saleskennis en -ervaring kon delen met anderen in mijn team. Ik vind het een eer om verantwoordelijk te mogen zijn voor de recruitmentafdeling en elke dag kandidaten en klanten te mogen verbinden met elkaar. We hebben een leuk team, werken allemaal hard, maar proberen elkaar ook naar een hoger niveau te tillen. En niet te vergeten, plezier te maken met o.a. onze gezellige vrijdagmiddag borrels uiteraard!

Wil je kennismaken met Shardha en TSG?

Neem contact op via 030 – 227 1690 of stuur een e-mail naar career@www.thesolutionzgroup.com.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]