Salaris en de markt….wat is marktconform?

door | nov 7, 2023 | Interview

In de dynamische branche van arbeidsbemiddeling, en zeker de IT-tak, merken we dat er veel schommelingen plaatsvinden in de geldelijke waardering van IT’ers. En met waarde doel ik op de brutolonen als basis. Omdat we veel intake- en kennismakingsgesprekken voeren, geven deze ons waardevolle informatie en data op dit gebied. Vroeger was een systeembeheerder blij met € 3.000 bruto. Vroeger was trouwens 10 jaar geleden…maar het is logisch dat dit nu achterhaald is. Naast het feit dat lonen jaarlijks geïndexeerd worden, is het leven een (behoorlijk) stuk duurder geworden. Denk aan kosten voor rente, energie, boodschappen en brandstof, accijnzen enz.

Het is logisch dat een salaris van toen nu niet meer voldoet. Dus je kan meer salaris bieden, maar wat als je klant zijn inkooptarieven niet mee indexeert? Dan heb je best een uitdaging…gelukkig zijn de meeste klanten realistisch en bewegen ze mee met de markt.

Hekel aan marktconform

Ik heb zelf een hekel aan het woord marktconform. Waarom? Breed en onduidelijk begrip. Voor iedereen is marktconform anders, en juist dat brengt verwarring en discussie met zich mee. Ik benoem het liever op de TSG-way; duidelijk, transparant en eerlijk. Dit is de salarisrange voor deze functie. Solliciteer maar of scroll verder.

Nu krijg ik regelmatig mensen over de vloer die ik om een salarisindicatie vraag. Kijkend naar hun cv, kennis en kunde hoor ik dan; Mijn minimum is € 3.200,- per maand. En dan hebben ze alleen hun ITIL, een half jaar stage-ervaring en amper een jaar echte werkervaring. Als ik vervolgens vraag hoe ze aan dat getal komen, krijg ik soms vermakelijke antwoorden terug. “Ik heb dat online gevonden”, “mijn vriend(in) krijgt dat ook”, of “dat zegt Salariswijzer X”.

Dat zijn natuurlijk antwoorden waar je weinig mee kan. Het kan wel staan ergens online, maar de huidige markt bepaalt of het realistisch is. En realistisch gezien krijg je een beginnende servicedesk medewerker van € 3.200 bruto per maand niet weggezet voor een uurtarief van € 40-45,- per uur. Want dat is wat een klant of opdrachtgever voor een dergelijk profiel geeft. Niks meer en niks minder…of minder mag altijd. Maar het is wat een gek ervoor geeft, dat is ook de huidige markt. Vanwege het tekort aan goede IT’ers zijn er altijd organisaties die boven marktconform gaan zitten om hun bezetting voor elkaar te krijgen. En soms erg ruim erboven! En dat wordt weer opgepikt door de massa en als marktconform bestempeld. Maar zo werkt dat natuurlijk niet.

Maak er wat moois van! 

Ik durf te stellen dat we bij TSG goed belonen, realistisch belonen. Maar als een medewerker aan m’n bureau komt en vraagt om een salarisverhoging, dan ga ik uiteraard graag het gesprek aan. Waarom meen je die verhoging te moeten krijgen? Hoe zijn je prestaties geweest de afgelopen tijd? Normaal at best, maar oké…wat heb je in gedachten? “Ja, er moet € 1.500,- per maand bij. Want als jij het niet geeft, dan stap ik over naar X, zij zijn bereid dat te geven”. Dat is een gat wat ik niet ga en wil dichten. Want ik moet ook verklaren waarom mijn klant opeens € 85,- per uur moet gaan betalen in plaats van € 70,- voor dezelfde persoon zonder dat deze persoon opeens een extra of meerwaarde toevoegt voor de klant. CV is nog hetzelfde, skills en opleiding/certificering ook. Wat rechtvaardigt dan die verhoging? Het feit dat X dat wil gaan betalen, niet de markt. Vind ik het jammer om een goede collega dan te zien vertrekken? Ja, natuurlijk… Maar in deze casus heb ik hem oprecht veel succes gewend en gevraagd of het een weloverwogen beslissing is. Zo ja, even goede vrienden. Maak er wat moois van.

Marktconform is een reële beoordeling op alle facetten

Marktconform is een variabel begrip en zeer afhankelijk van interpretatie. Een getal waar vraag en aanbod elkaar kruisen. Maar het is hoe dan ook een kopersmarkt voor IT’ers op dit moment. Doe maar 5-10 gesprekken en je eindigt regelmatig wel in de buurt van wat je denkt dat je waard bent. Zo werkt het gewoon en dat is prima. Voor ons is marktconform een reële beoordeling op alle facetten. Denk aan persoonlijkheid, kennis en kunde, jaren ervaring, soft- en hardskills, potentie, opleiding en certificering. Dat in combinatie met een berekening wat we denken te kunnen krijgen als verkooptarief bepaalt voor ons wat marktconform is. En nogmaals, het is geen natte vingerwerk. Data-analyse, gedegen marktonderzoek, en technische toetsingen leiden uiteindelijk tot een getal. En dat is wat ik je kan geven…marktconform.

Ajay Goerdial

Financieel Directeur Ajay Goerdial is ondernemer in hart en nieren en leidt al meer dan 6 jaar met succes The Solutionz Group en Cloud Solutionz. In het verleden heeft hij zelf als gedetacheerde gewerkt en als ZZP’er heeft hij zijn eerste stappen als ondernemer gemaakt op financiële afdelingen bij diverse organisaties, waardoor hij op dit vlak zijn strepen wel heeft verdiend met inmiddels bijna 20 jaar ervaring. Hij weet exact hoe het wereldje qua financiën binnen de detachering werkt. Zo ook de dynamische wereld van verkooptarieven in de arbeidsbemiddeling.