Tips voor een sterk wachtwoord

Binnen slechts een paar minuten kraken de meeste internetcriminelen wachtwoorden van 8 willekeurige kleine letters. Dus om deze criminelen af te weren is het verstandig een sterk wachtwoord te bedenken. Al is dit nog best een lastige opgave. Maar er zijn voldoende tips & tricks om je te helpen bij het bedenken van een sterk wachtwoord.

Regels voor een sterk wachtwoord

Je kan in ieder geval de volgende regels aanhouden:

  • Gebruik minimaal acht tekens voor een wachtwoord. Dat is het minimum, hoe langer hoe beter. Je kunt er ook voor kiezen om een complete zin als wachtwoord te gebruiken.
  • Stel nooit één enkel woord in als uw wachtwoord.
  • Gebruik minimaal één woord en een cijfercombinatie die alleen u kent.
  • Gebruik naast gewone letters en cijfers ook hoofdletters, leestekens en bijzondere karakters, zoals @, &, % en =
    Pas op: de 1e tip blijft gelden: geen bestaand woord en daarvan de a vervangen door @ of i door 1. Hackers kennen deze trucjes ook.
  • Gebruik nooit voor de hand liggende woorden, reeksen of data, zoals de naam van je partner of kinderen, reeksen als 12345 of qwerty, welkom01, een bestaand woord uit het woordenboek of je geboortedatum.

Bewaar je wachtwoord zorgvuldig
Schrijf het wachtwoord niet op een post-it. Het is verleidelijk, maar ook een risico.

Voorkom makkelijk te raden beveiligingsvragen

Kies niet voor beveiligingsvragen (de vragen die je moet beantwoorden bij sommige sites als je jouw wachtwoord vergeten bent) waarop andere mensen het antwoord weten.

Check de sterkte van jouw wachtwoord
Om er zeker van te zijn dat jouw wachtwoord sterk genoeg is, kun je hier een wachtwoord-check doen.

Two Factor Authentication

Doordat het aantal toepassingen en applicaties enorm groeit, heb je hiervoor wachtwoorden nodig. En veel mensen gebruiken voor elke toepassing hetzelfde wachtwoord, of unieke wachtwoorden die ze vervolgens ergens opschrijven. Dit is totaal niet veilig, want dit is gemakkelijk te onderscheppen.
Bij het inloggen met een wachtwoord authenticeer je jezelf. Om het risico te verminderen dat jouw inloggegevens in verkeerde handen vallen, kun je een extra authenticatie toevoegen met Two factor authentication, ook wel bekend als 2FA.

Maar wat is authenticatie en hoe werkt dat?

Authenticatie is een onderdeel van een digitaal toegangscontroleproces:

  • Identificatie: het bekend maken van de identiteit van een gebruiker of applicatie, bijvoorbeeld een gebruikersnaam.
  • Authenticatie: controleren of het bewijs van identiteit voldoende is voor toegang. Er zijn verschillende authenticatievormen (zie hieronder).
  • Autorisatie: een gebruiker of applicatie krijgt toegang.

Welke authenticatievormen zijn er?

  • Kennis: Iets wat je weet. Bijvoorbeeld een pincode of wachtwoord.
  • Bezit: Iets wat je hebt. Bijvoorbeeld het paspoort. Voorbeelden in de digitale wereld zijn een token of smartcard.
  • Eigenschap: Een persoonlijke eigenschap. Bijvoorbeeld een vingerafdruk of irisscan.

Wachtwoordmanagers

Wachtwoordmanagers zijn geen mensen die de hele dag de wachtwoorden van collega’s bijhouden, maar programma’s die wachtwoorden bewaren in een voor jou veilige digitale kluis. Zo kun je probleemloos lange en moeilijk te kraken wachtwoorden gebruiken voor al je accounts. Wachtwoordmanagers kunnen ook inloggegevens uitwisselen tussen verschillende apparaten, bijvoorbeeld telefoon en pc. Zelfs tussen verschillende besturingssystemen, zoals iOS, Android en Windows. Zo heb je je wachtwoorden altijd bij de hand.

Er zijn natuurlijk vele aanbieders van zulke wachtwoordmanagers. Kijk hier voor een lijst van passwordmanagers (gratis en betaalde versies) en kies welke passwordmanager voor jou het meest optimaal is.

Heb je naar aanleiding van deze tips & tricks nog vragen? Laat het ons weten en neem contact op met Noeranie. Je kan hem bereiken via noeranie.ramdjan@www.thesolutionzgroup.com.