Ik ben ontslagen in mijn proeftijd…

door | okt 19, 2023 | Interview

In de wereld van detachering is het niet ongebruikelijk dat professionals in hun proeftijd worden ontslagen omdat er geen passende opdracht voor hen is gevonden. Dit roept een interessant dilemma op voor organisaties: moeten ze het contract laten doorlopen, zelfs als er geen directe inzetbaarheid is, of moeten ze de potentie van deze professionals laten schieten? In dit artikel onderzoeken we dit vraagstuk en de mogelijke voor- en nadelen.

 Detachering is een veelgebruikte methode voor organisaties om snel en flexibel in te spelen op veranderende behoeften. Het stelt bedrijven in staat om gespecialiseerde professionals in te huren voor specifieke projecten en/of tijdelijke taken. Echter, in deze branche is het niet ongewoon dat professionals aan boord komen zonder directe opdracht.

 Geduld:

  1. Professionals die in hun proeftijd geen opdracht hebben, kunnen de kans krijgen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen of bestaande vaardigheden te verfijnen. Dit kan hen waardevoller maken voor toekomstige opdrachten.
  2. Het tonen van bereidheid om te investeren in talent, zelfs als er geen directe inzetbaarheid is, kan loyaliteit en betrokkenheid bij de organisatie vergroten.
  3. Professionals kunnen in de tussentijd waardevolle relaties opbouwen en de bedrijfscultuur beter begrijpen, wat hen beter voorbereidt op toekomstige opdrachten.

Kosten:

  1. Het door laten lopen van een contract zonder directe productieve inzetbaarheid kan financieel belastend zijn voor een organisatie.
  2. Er is altijd een risico dat de professional na de proeftijd elders werk vindt, wat de investering in zijn of haar ontwikkeling onbenut laat.
  3. Soms past een professional simpelweg niet bij de organisatie of haar toekomstige behoeften, wat kan leiden tot een verlies aan middelen.

Balans:

Het dilemma van ontslag in de detachering vraagt om een evenwichtige benadering. Organisaties moeten de volgende overwegingen maken:

  1. Evalueer het potentieel van de professional en bepaal of investeren in zijn of haar ontwikkeling gerechtvaardigd is.
  2. Communiceer openlijk met de professional over hun status en toekomstige perspectieven binnen de organisatie.
  3. Overweeg flexibele contracten die zowel organisaties als professionals meer vrijheid bieden.

Conclusie:

Het ontslaan van professionals in hun proeftijd in de detachering is een complex vraagstuk dat om zorgvuldige afweging vraagt. Organisaties moeten de kosten en voordelen afwegen en een weloverwogen beslissing nemen die zowel de korte- als langetermijnbelangen dient. Het vinden van de juiste balans tussen potentie en realiteit is cruciaal voor het succes van zowel de organisatie als haar talent.

 Bij TSG erkennen we onze verantwoordelijkheid wanneer we nog geen geschikte opdracht hebben gevonden. We gaan immers, na een zorgvuldige screening, een langdurige verbintenis met elkaar aan. Een commitment voor “The Long Run”. Het is belangrijk om niet te vergeten dat de kandidaat in kwestie vaak een partner en mogelijk ook kinderen heeft. Het kan dus een aanzienlijke invloed hebben op hun gezinssituatie als ze tijdens de proeftijd worden ontslagen, terwijl zij daar zelf niets aan kunnen doen.

 Zoek je een werkgever die die écht het verschil maakt en verder kijkt dan opleidingsniveau of werkervaring en gaat voor de lange termijn? Een werkgever die staat voor goede communicatie, transparantie, persoonlijke aandacht en oprechte betrokkenheid? Stuur mij dan een berichtje of neem contact met me op via 030 227 16 90.