Persoonlijkheid niet belangrijk in IT?!

door | jan 14, 2019 | Lifestyle

[vc_row full_width=”stretch_row”][vc_column width=”7/12″][vc_column_text el_class=”detailtekst”]Goede mensen lijken nauwelijks te vinden. En als je dan eindelijk iemand te pakken hebt met de juiste skills, is het gevoel niet altijd goed! Niet enthousiast genoeg, te weinig social skills… toch maar weer verder zoeken. In veel branches zou het zo gaan, maar hoe zit dat in IT? Daar wegen skills toch veel zwaarder dan persoonlijkheid? Is persoonlijkheid dan helemaal niet belangrijk in IT?! Lees er alles over in onze blog!

Omgekeerde wereld

In IT wordt vaak gestuurd op harde skills: aantoonbare ervaring, opleiding, certificaten. En dat is logisch in een branche waar technische kunde bepalend is voor de kwaliteit van de output. En dan hebben we het nog niet eens over security! In veel branches is bijvoorbeeld het vermogen om te leren zwaarwegender dan je diploma, maar je IT-beveiliging laat je liever niet over aan iemand die niet gekwalificeerd is, toch? Dat maakt nog eens duidelijk waarom skills in IT zo zwaarwegend zijn.

Vragen aan de professionals

Omdat we graag willen weten hoe de verhouding tussen persoonlijkheid en skills in IT ligt, vroegen we het een professional uit het werkveld: Michael Sitaram, algemeen directeur van IT-recruitmentbureau The Solutionz Group. “Wij doen altijd een uitgebreide voorselectie van kandidaten”, zegt Michael. “Daarbij speelt persoonlijkheid een heel belangrijke rol. Natuurlijk zijn de aantoonbare skills een voorwaarde voor een perfecte match, maar als het qua persoonlijkheid niet goed zit, wordt het geen succes. En daarmee bedoel ik absoluut niet dat iemand die minder sprankelend of aanwezig is, ongeschikt is voor een bepaalde functie. Helemaal niet zelfs!”

Persoonlijkheid doorslaggevend

Bedrijfscultuur, de rol binnen een team. Het zijn factoren die net zo zwaar wegen als de skillset die iemand meebrengt. “Soft skills maken het verschil tussen succes of mislukking. Die bepalen bijvoorbeeld of je past bij een familiebedrijf, of een multinational. Waar zit jij op je plek? Dat maakt of breekt het plezier dat je in je werk hebt. Er is zoveel wetenschappelijk bewijs dat gelukkige mensen productiever zijn en beter werk afleveren. Ik durf wel te zeggen dat persoonlijkheid daarom doorslaggevend is voor ons.”

Niet of of, maar en en

Het is duidelijk: in IT is het niet de vraag of skills belangrijker zijn dan persoonlijkheid. Skills zijn een basisvoorwaarde. Zonder de benodigde opleidingen en certificaten ben je simpelweg niet gekwalificeerd. Maar dat betekent niet dat persoonlijkheid niet belangrijk is. Het geeft richting aan de setting waarin jij het best tot je recht komt. En dat is bepalend voor het slagen van een samenwerking!

Meer weten over het belang van persoonlijkheid in IT? Of ben je op zoek naar de perfecte match? Neem gerust contact met ons op![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][templatera id=”1520″][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row”][vc_column][templatera id=”1460″][/vc_column][/vc_row]