“Twee weken vaderschapsverlof heb je écht keihard nodig”

by | Feb 13, 2019 | Lifestyle

Arlan Jansen werd voor het eerst vader in 2018. Hij en zijn vrouw kregen een prachtige zoon. Het was voor hen een fantastisch moment, dat hun leven verrijkte én veranderde. Hoewel Arlan erop voorbereid was dat het niet alleen maar mooi en leuk zou zijn, bleken de eerste weken na de bevalling behoorlijk pittig: gebroken nachten, veel zorg voor vrouw en kind, alles is nieuw. “Gelukkig kreeg ik van mijn werkgever twee weken vaderschapsverlof. Die hadden we echt keihard nodig. Ik zou niet weten hoe ik het had moeten doen als ik twee dagen had gekregen.”

Twee dagen? Twee weken!

In 2018 was de wettelijk verplichte duur van het vaderschapsverlof twee dagen. Inmiddels zijn dat er vijf, maar voor The Solutionz Group, het IT-recruitmentbureau waar Arlan in 2018 begon, is dat niet genoeg. Familie, quality time, zorgen voor je naasten; het zijn dingen die zij belangrijk vinden én waarderen. Dat bleek al tijdens de sollicitatieprocedure. “Tijdens het eerste gesprek met Ajay (Financieel Directeur TSG) had hij het al over twee weken vaderschapsverlof, maar dat drong niet tot me door. In mijn hoofd was het twee dagen, dat leek me normaal. Maar toen zei hij het nog een keer: twee weken. Ik dacht: dan hoorde ik het dus toch goed! Mijn vrouw was toen al zwanger dus dat kwam goed uit. Ergens twijfelde ik of het ook zou gelden voor mij, omdat ik nog moest beginnen. Maar dat geldt dus voor iedereen die hier in dienst is. Echt super!”

Keihard nodig

Twee weken vrij. Dat was natuurlijk heel erg fijn. “Toch wilde ik soms graag naar werk. Ik ben altijd heel erg betrokken bij het bedrijf, bij onze klanten, onze mensen. Dat trok ook aan me, maar als ik terugkijk ben ik echt heel erg blij dat we die tijd hadden samen. Dat ik niet na twee dagen moest zeggen: schat, ik moet weer naar werk. We kijken wel hoe we het verder gaan oppakken.”

Echt zorgen voor vrouw en kind

Na de bevalling was de kraamzorg aanwezig. Juist omdat Arlan ruim de tijd had, kon hij alle belangrijke dingen van haar leren. Het was een stuk rust en ruimte die hem de mogelijkheid gaf goed te zorgen voor zijn vrouw en kind. Zorg die op dat moment hard nodig was. “Na de bevalling had mijn vrouw echt behoefte aan rust. Ze moest herstellen. Die twee weken waren eigenlijk het minimale, als je er zo naar kijkt. Het heeft ons geholpen om de eerste periode van herstel te overbruggen, tot het moment dat mijn vrouw weer klaar was om voor ons kindje te zorgen. Het was een fantastische tijd, die ik door het ruime vaderschapsverlof echt optimaal kon beleven.”

Meer weten over onze vaderschapsregeling? Of onze visie op de verhouding tussen werk en vrije tijd? Check onze website of neem contact met ons op!